Környezetvédelem

Célunk a fenntartható fejlődés

Környezetvédelem

A Kométa a környezetvédelem és a jövő generáció érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét. Hiszünk az előrelépésben és a fenntartható fejlődés lehetőségében.

A vonzó csomagolású termékek mellett cégünk különleges figyelmet fordít a csomagolóanyag felhasználás csökkentésére és a gyártási hulladék megfelelő kezelésére.

Áltanos környezetvédelmi céljaink:
  • Vegyesen gyűjtött települési jellegű hulladékok szelektív gyűjtésének bevezetése
  • Légszennyező anyag emisszió minimalizálása
  • Környezettudatosság erősítése
  • Környezeti zaj szinten tartása
Új beruházások

A Kométa beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, megújult a szalámi érlelő, bővült a vágóhíd kapacitása és a csomagoló üzemegységben is jelentős fejlesztések történtek. Ezeken kívül több környezetvédelmi és energetikai fejlesztés is megvalósult üzemünkben.

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015

Vállalatunk kiemelten kezeli a fenntarthatóság érdekében megfogalmazott célkitűzések teljesülését. Jelen fenntarthatósági jelentésünkben összesítjük a legfontosabb eredményeinket, amely a közös célokon keresztül egységes alapot szolgáltathat a partnereinkkel, beszállítóinkkal és fogyasztóinkkal kezdeményezett párbeszédben.

Környezetterhelés csökkentése

2015. januártól a fizikokémiai, biológiai tisztítási fokozatokkal kiépített szennyvíz-tisztítási technológia üzemszerűen működik. A tisztított szennyvíz befogadója a felszíni, Kapos vízfolyás. A komplex technológiával a Kometa 99 Zrt. a legkorszerűbb, BAT (Best Available Techniques) követelményeknek megfelelő technikát üzemeltet. Ezzel a környezetterhelések megelőzése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése a környezet egészének magas szintű védelme valósul meg.

Integrált szennyezés- megelőzés és csökkentés

A Zrt. egységes környezethasználati (IPPC) engedély alapján működik. Az engedélyben foglalt környezetvédelmi előírások, a vállalat egészének működése tekintetében a hatályos környezetjogi szabályozásnak megfelelőség vizsgálata öt évenként előírt. 2015. évben lefolytatásra került a vállalat ez irányú teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálata, ennek köszönhetően a működés teljes környezetvédelmi kontrollja is megvalósul.

Környezetirányítás

Fontos előrelépés a vállalat környezetvédelmi vonatkozású fejlesztési szándékában, hogy 2015-ben bevezetésre és tanúsításra került az MSZ EN ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetirányítási rendszer („KIR”).

Táplálkozás

Kiemelten minőségi és főként magyar forrásból származó (ennek egy részét képezik a saját sertéstelepről származó sertések) sertéshúst dolgoz fel, szigorúan ellenőrzött körülmények között.
A Kométa kiváló minőségű termékei hozzáadott szójamentesek, gluténmentesek, és a termék típustól függően laktóz-, és tejfehérje mentesek is. A Kométa termékek a kategóriájukban kiemelkedően magas hústartalommal rendelkeznek. Legtöbb márkaterméke nem tartalmaz hozzáadott glutamát ízfokozót sem. A hústartalom szoros összefüggésben áll a jó ízzel és a minőséggel, hiszen a több hús finomabb ízt, kevesebb allergént jelent.
Magyarországon egy felnőtt átlagos napi só bevitele 5-10 gramm között mozog, de elérheti akár a napi 18 grammot is. Ez lényegesen több mint az ajánlott napi 5 grammos mennyiség. A hazai vállalatok közül a Kométa az elsők között csatlakozott az Egészségügyi Minisztérium és az OÉTI által meghirdetett Stop Só Programhoz, és a megállapodás értelmében vállalta kiemelt termékei sótartalmának folyamatos csökkentését. Az elmúlt években már jelentősen csökkentettük kiemelt termékeink sótartalmát. Termékfejlesztéseink során törekszünk arra, hogy úgy csökkentsük a sótartalmat, hogy közben megőrizzük a megszokott ízeket. A Kométa - annak érdekében, hogy fogyasztóit segítse a kiegyensúlyozott, változatos étrend és az egészséges életmód kialakításában - feltünteti élelmiszerein azok tápanyag-összetételét és az esetek többségében az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) információkat is. Fontosnak tartjuk fogyasztóink tájékoztatását a helyes táplálkozással kapcsolatban, annak érdekében, hogy az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően alakítsák ki étrendjüket.

Munkabiztonság

Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy dolgozóink számára biztonságos munkakörnyezetet teremtsünk. A munkavállalók 100%-a részesült és évente időszakosan részesül munkavédelmi, tűzvédelmi és iparvédelmi oktatásban, különös tekintettel a veszélyhelyzeti előírásokra. 2014-től évente kötelezően Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanunk, ahol az oktatások anyagának elsajátítását, a dolgozók felkészültségét ellenőrizzük.
A munkabalesetek száma növekedett 2015-ben, ezért a vállalat még nagyobb figyelmet helyez a dolgozók elméleti és gyakorlati oktatására, a balesetek számának csökkentése érdekében.
2015-ös évben több hatóság együttesen ún. supervisori ellenőrzést tartott a Kometa-nál, mely során a vállalat megfelelt a támasztott jogszabályi feltételeknek.
A Katasztrófavédelem szakemberei a KOMETA 99 Zrt.-t 2015-ben nemzetgazdaságilag létfontosságú élelmiszer előállító üzemmé jelölték ki.

Egészség és jólét javítása

A Kométa elhivatott az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. A fogyasztók egészségéhez és jólétéhez folyamatos termékfejlesztésekkel és programokkal járulunk hozzá.

Az emberek megélhetésének segítése

Kaposvári telephelyünkön és a budapesti irodánkban összesen több mint 600 munkavállalót foglalkoztatunk.
2015. évi adatok alapján beszállítóink mintegy 2/3-a magyar, továbbá a felvásárolt élősertések közel 90%-a Magyarországról származott.

A közösség támogatása 2015-ben

Támogatjuk székhelyünk - Kaposvár város - kezdeményezéseit, kiemelt figyelemmel a helyi gyermekek jólétének javítását célzó törekvéseket.

Civil szervezetek segítése

2015-ben közel 100 szervezetet támogattunk.
Immár több éve folyamatosan együttműködünk a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal.