„Egy gyerek se nőjön fel egyedül!” – Az SOS Gyermekfalvak lakóit támogattuk

2022. 03. 22.

2022. március – A KOMETA Klub tavaly év végi nyereményjátéka különleges volt, hiszen a nyeremények mellett a jótékonykodásról is szólt. A fogyasztóink által felajánlott pontokat kiegészítettük, így az SOS Gyermekfalvak családjai 500 000 Ft-ot kaptak, amely 125 gyermek fejlesztő foglalkozásainak költségét fedezi. A pénz mellett 1000 kg terméket (szalámit, párizsit, virslit, bacont) is eljuttattunk nekik, amellyel Kecskeméten, Szegeden és a két város környékén élő fiatalok és nevelőszüleik kiegyensúlyozott táplálkozásához is hozzájárulhattunk.

Az SOS Gyermekfalvak kommunikációs szakértőjével, Varró Gabriellával beszélgettünk arról, hogy a náluk élő gyermekeknek miért fontosak különösen a fejlesztő foglalkozások.

Az SOS Gyermekfalvakban 400 gyerek nevelkedik, akik egytől egyig súlyos történeteket cipelnek. Vannak, akiket csecsemőkorukban hagytak ott a kórházban, másokat fizikailag vagy szexuálisan bántalmaztak, vagy épp súlyos alkoholfüggőség miatt nem tudtak gondoskodni róluk a szüleik. Évente 8000 gyerek kerül így állami gondoskodásba.

Az SOS-ben a gyerekek szinte egytől egyig súlyos lemaradásokkal, egészségügyi problémákkal érkeznek a nevelőszülői családba. A gondozatlan terhességből született babák, a korábbi éhezést megsínylő kisgyerekek, a traumatizált kamaszok mind komplex megsegítésre szorulnak – és mindezekkel csak néhány problémát emelt ki a sok közül Varró Gabriella. A fejlesztőpedagógusok, a pszichológusok és a különböző szakemberek a nevelőszülőkkel közösen azon dolgoznak, hogy a gyerekek feldolgozzák az őket ért traumákat, behozzák lemaradásaikat. Mindez nem egyik percről a másikra történik, hosszú évek munkája van benne. A KOMETA támogatása azért is különleges, mert 125 gyermek fejlesztő foglalkozását biztosítja.

A pénz mellett a termékadományok is folyamatosan érkeznek a nevelőcsaládokhoz. A kecskeméti gyermekfalu területén található Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthonában mindez 73 gyermek és szülei számára jelent segítséget, emellett Kecskeméten és környékén nevelőszülői családokban élő 163 gyermek és utógondozásban lévő 20 fiatal táplálkozását egészítik ki a KOMETA termékek.