Zöld kötvénnyel a kapacitás megduplázásáért

2022. 02. 17.

Európában az első, világszinten pedig a második sertésfeldolgozó a kaposvári KOMETA, amelyik zöld minősítést kapott.


Hazánk vezető sertésfeldolgozója, a KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. A cég első kötvénykibocsátása jelentős befektetői érdeklődést váltott ki, többek között azért is, mert a kaposvári vállalat Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak. A forrásbevonásból a húsipari cég infrastrukturális fejlesztéseket kíván végrehajtani, a kapacitás megduplázásával számol, amellyel több száz új munkahelyet hoz létre. Célja, hogy a működés során keletkező hulladékot 3 éven belül maradéktalanul hasznosítsa, energiahatékonysági fejlesztéseivel pedig 5 éven belül 30%-kal csökkenjen a CO2-kibocsátása.



Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöld kötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés az aukció során. A felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a KOMETA 12 milliárd forintot fogadott el végül 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta.


A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöld kötvénynek minősülnek (Light Green). A minősítő cég megállapította, hogy a cég a bevont forrásból támogathatja többek közt a környezeti szempontból fenntartható élelmiszertermelést és a fenntartható víz- és szennyvízgazdálkodást. Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 12 milliárd forintnyi kötvényforrásból főképp infrastruktúrát érintő energiahatékonysági projekteket finanszíroznak majd.


Útravaló minden generációnak: környezeti hatások minimalizálása mellett kiváló minőségű élelmiszer

Megnövekedett az élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor nem mindegy, hogy az élelmiszer hogyan készül, mennyire terheli meg a környezetet, illetve, hogy milyen minőségű lesz. Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek ára mindenki számára megfizethető – mondja Giacomo Pedranzini, aki vallja, hogy az általa megalkotott HonestFood koncepció lehet a megoldás az élelmiszeripar problémáira. A koncepció arra sarkall, hogy a meglévő élelmiszer-termelési lánc újragondolásával megtaláljuk a középutat a modern mezőgazdaság és a biogazdálkodás között. Az HonestFood a környezetvédelmi kérdések mellett többek közt állatjóléttel és felelős beszerzéssel kapcsolatos jó megoldásokat is szorgalmaz.


30%-os CO2-csökkentés, zéró termelési hulladék

A KOMETA tavaly 5,1 milliárd forint értékű tőkeemeléssel 5 éves fejlesztési programba kezdett, célja a kapacitás megduplázása. Ezzel párhuzamosan több száz új munkahelyet is létrehoz. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy két legfőbb fenntarthatósági célkitűzését is teljesíteni tudja. A vállalat jelenleg 0,18 tonna CO2-t bocsát ki egy tonna feldolgozott húsra vetítve. Kiemelt célja, hogy 2025-ig energiahatékonyság fejlesztése révén ez az érték 30%-kal csökkenjen. A KOMETA továbbá arra törekszik, hogy tovább minimalizálja a működés során keletkező hulladékot, a következő 3 évben keresi a szükséges technológiai fejlesztéseket, hogy nulla termelési hulladékkal rendelkező vállalattá váljon. Giacomo Pedranzini büszke arra, hogy húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon ők lettek az elsők, akiknek melléktermék üzeme lett. A 2020-ban átadott üzemet kb. 50%-os önrésszel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program közreműködésével mintegy 1,4 milliárd forintból építették fel. Az üzem évi 15 000 tonna hulladék feldolgozását teszi lehetővé, ami óriási lépés a hulladékgazdálkodás terén: környezetvédelmi eredménye mellett 6-700 millió forint árbevételt is várnak tőle. Jelenleg mintegy 2300 tonna csontlisztet és 1300 tonna állati zsiradékot/olajat állítanak elő, amelyeket többek közt állateledelgyártáshoz használnak, de a vegyipar és a gyógyszeripar is hasznosíthat, valamint elektromos áramot termelő kogenerációs motorok üzemanyaga is lehet.


Kisebb fogyasztás, a víz körforgása

A cég ISO 50001:2012 és 50001:2018 energiairányítási rendszereket működtet. Az energiahatékonyság javítása érdekében a KOMETA zártkörű energia-visszanyerő fűtési-hűtési rendszert épített ki, amivel éves gázfogyasztása 17%-kal csökkent. 2020-ban épített kazánházuknak köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25%-kal csökkent az energiafogyasztás, és egy év alatt annak ellenére csökkent 10%-kal a földgázfelhasználásuk, hogy 10%-kal többet vágtak, mint a megelőző évben. A cég napelemek telepítését is tervezi, számításaik szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18%-át napelemek fedezik. A vízfelhasználás egy zárt rendszerben történik, az üzem vízszükségletét saját kútjaikból biztosítják. 2015-ben szennyvíztisztítótelepet építettek, ahol évente több mint 350 ezer m3 vizet tisztítanak meg, majd a tiszta vizet a Kapos folyóba engedik.


Egy fedél alatt a teljes feldolgozási folyamat

A teljes feldolgozási folyamat (vágás, feldolgozás, érlelés, csomagolás) Kaposváron zajlik, cél, hogy a vásárolt sertések minél közelebbről érkezzenek, és az ellátási lánc rövidüljön, hiszen így lehet a leginkább maximalizálni az energiahatékonyságot és minimalizálni pl. a hűtésből és szállításból származó kibocsátást. Előnyben részesíti a 200 km-en belüli beszállítókat, továbbá kiemelten figyel arra, hogy a termékeit köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítja, hogy ezzel is csökkentse ökológiai lábnyomát. A KOMETA tervei között szerepel egy olyan új csomagológép beszerzése, amely újrahasznosítható műanyagot használ.


Felelős beszerzés, munkavállalói ösztönzés

A munkavállalókkal, beszállítókkal kölcsönös a partnerség. A béreket folyamatosan kiigazítják akár éven belül több alkalommal is, valamint hazánkban egyedülálló módon sportos ösztönzőket is bevezettek, napi 300 forintot kap az, aki gyalog, futva, kerékpárral, netán hajtós rollerrel érkezik munkába. A felelős beszerzés részeként tavaly ősszel, amikor a sertés felvásárlási ára kritikusan alacsonyra csökkent, beszerzési minimálárat állapítottak meg, mert vallják, hogy a volatilitás csökkentése minden szereplő közös érdeke.


Termékfejlesztések a korszerű táplálkozás, minőség jegyében

Termékfejlesztései során kiemelt figyelmet kap a korszerű táplálkozás elősegítése: a KOMETA termékei hozzáadott glutamát-, szója-, gluténmentesek, és a termék típusától függően laktóz- és tejfehérjementesek is, valamint magas hústartalommal rendelkeznek. A sócsökkentési programjuknak köszönhetően a termékei jelentős részének sótartalma 25%-kal csökkent, és folyamatosan kerülnek be új termékek is. A KOMETA rendelkezik a Kiváló minőségű sertéshús (KMS) védjegy használatának jogával, ez a magyar szabvány többek között garantálja, hogy az állat Magyarországon született és kizárólag GMO-mentes gabonaféléken nevelkedett.