Környezetvédelem

Célunk a fenntartható fejlődés

Környezetvédelem

A Kométa a környezetvédelem és a jövő generáció érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét. Hiszünk az előrelépésben és a fenntartható fejlődés lehetőségében.

A vonzó csomagolású termékek mellett cégünk különleges figyelmet fordít a csomagolóanyag felhasználás csökkentésére és a gyártási hulladék megfelelő kezelésére.

Áltanos környezetvédelmi céljaink:
  • Kimenő hulladékok és melléktermék minimalizálása
  • Légköri emisszió, illetve szennyvízkibocsátás csökkentése, minimalizálása
  • Energia hatékonyság növelése
  • Környezet tudatosság erősítése
Új beruházások

A Kométa beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, megújult a szalámi érlelő, bővült a vágóhíd kapacitása és a csomagoló üzemegységben is jelentős fejlesztések történtek. Ezeken kívül több környezetvédelmi és energetikai fejlesztés is megvalósult üzemünkben.

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2020

Vállalatunk kiemelten kezeli a fenntarthatóság érdekében megfogalmazott célkitűzések teljesülését. Jelen fenntarthatósági jelentésünkben összesítjük a legfontosabb eredményeinket, amely a közös célokon keresztül egységes alapot szolgáltathat a partnereinkkel, beszállítóinkkal és fogyasztóinkkal kezdeményezett párbeszédben.

Fenntartható fejlődés

Vállalatunk kiemelten kezeli a fenntarthatóság érdekében megfogalmazott célkitűzések teljesülését. Jelen fenntarthatósági jelentésünkben összesítjük a legfontosabb eredmé nyeinket, amely a közös célokon keresztül egységes alapot szolgáltathat a partnereinkkel, beszállítóinkkal és fogyasztóinkkal kezdeményezett párbeszédben.

Emellett alapvető szempont volt az Európai Parlament és a Európai Tanács ipari kibocsátásokról és integrált szennyezésmegelőzéséről, -csökkentéséről alkotott irányelvének maradéktalan alkalmazása. Ennek feltétele, hogy a társaságunk IPPC engedély hatálya alatt folytatta tevékenységét, amelyben meghatározottak a környezeti kibocsátások minimalizálásának gyakorlati, valamint ellenőrzési feltételei. 2020. évben is teljesültek az elfogadható mértékű környezet terhelés biztosítására előírt kibocsátási küszöbértékek, amit a monitoring rendszerek akkreditált vizsgálati eredményei bizonyítanak. Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól, a feldolgozáson és érlelésen át egészen a húsok csomagolásáig – egy tető alatt, Kaposváron, történik. Mindent ellenőrzés alatt tartunk, így tudjuk a minőséget garantálni.

Integrált szennyezésmegelőzés és csökkentés

Az energiafelhasználás, valamint a szennyezőanyag-kibocsátás minimalizálása csak úgy volt lehetséges, ha a termeléshez, infrastrukturális ellátáshoz használt berendezések, technológiák megfelelnek az elérhető legjobb technika BAT (Best Available Techniques) követelményeinek. 2020. évben is a korszerű szennyvízkezelőrendszer működtetésével biztosítottuk, hogy a környezetből kinyert tiszta vizet felhasználás után közvetlenül az élővízi környezetbe adhassuk tisztán vissza, minimalizált vízterhelési mutatókkal. 2020 júniusától egy mai kornak megfelelő, korszerű technológiai és technikai színvonalon megépített és üzemeltetett, energiahatékony kazánházzal rendelkezünk. Folyamatosan elkötelezettek vagyunk az energiahatékonysági mutatóink javítása iránt, így a további terveink között szerepelnek az ezt elősegítő beruházások.

Havária esemény 2020. évben nem volt. Az esetlegesen bekövetkező havária helyzet leghatékonyabb kezelése érdekében vállalatunk idén is Súlyos Káresemény Elhárítási Terv gyakorlatot végzett, amelyen a terv gyakorlatot ellenőrző Katasztrófavédelmi hatóság megfelelőnek értékelte kollégáink felkészültségét. A Kometa az első olyan húsipari vállalat, amelyik mellékterméküzemmel rendelkezik. Ez lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi melléktermékek feldolgozá- sát is. Az üzem működésének köszönhetően évente 6000 tonna vágóhídi hulladék külső megsemmisítése és/vagy utaztatása helyett 4000 tonna értékesíthető terméket állíthatunk elő.

Termékeinket egy tető alatt, azonnali feldolgozással készítjük, ami kevesebb hűtést és logisztikai folyamatot igényel, így energiát spórolunk és kisebb a károsanyag-kibocsájtásunk.

Honest Food

Csatlakoztunk az Honest Food iparági szabályrendszeréhez, aminek célja, hogy a nagyüzemi élelmiszergyártás és az ökológiai gazdálkodás között megtalálja a középutat. Az Honest Food szellemisége a vállalati működés egészére hatással van, a környezetvédelmi kérdésektől kezdve a felelős állattartáson át a termékfejlesztésekig. Az Honest Food szabályrendszer elfogadásával az iparági szereplők vállalják a kiegyensúlyozott életmód támogatását, a méltányos munkakörnyezet kialakítását, az élelmiszerpazarlás csökkentését és a termékminőség vonatkozásában egy, a törvényi előírásoknál jóval szigorúbb előírásrendszert.

Környezetirányítás

Mindezen feltételeknek való megfelelősség meglétét, a 2020. évben is kifogás nélkül, sikeresen tanúsított MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány szerinti környezetirányítási rendszer alkalmazásával és annak való megfeleléssel is támogatta a Kometa 99 Zrt.

Táplálkozás

Cégünk kiemelten minőségi és főként magyar forrásból származó sertéshúst dolgoz fel (ennek egy részét képezik a saját sertéstelepről származó sertések), szigorúan ellenőrzött körülmények között. Vállalatunk elnyerte a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy használati jogát. Az egészséges életmód és a következő generációk edukálása nagyon fontos számunkra. A magas hústartalom, a glutamát, szója- és gluténmentesség, valamint bizonyos termékek esetében a laktóz- és tejfehérje mentesség mind hozzájárulnak a korszerű táplálkozás elősegítéséhez.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2018-ra 25%-kal tudtuk csökkenteni termékeink majd háromnegyedének sótartalmát.

Munkabiztonság

Cégünk elkötelezett a munkabiztonság mellett, fontos feladatunknak tartjuk, hogy munkavállalóink számára egészséges és biztonságos munkakörnyezetet teremtsünk. Munkavállalóink évente rendszeresen munkavédelmi, tűzvédelmi és katasztrófavédelmi oktatásban részesülnek. Az oktatások anyagának elsajátítását, dolgozóink felkészültségét az évente kötelezően megtartandó katasztrófavédelmi gyakorlat keretein belül ellenőrizzük, amely nagyban növeli a személyi- és vagyonbiztonságot. 2020. évben cégünk Súlyos Káresemény Elhárítási Terv alapján elvégezte annak szimulációs gyakorlatát, ezzel hatékonyabbá téve az esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetek kezelését. A gyakorlatot a Katasztrófavédelmi Hatóság ellenőrizte és szakembereink felkészültségét megfelelőnek találta.

A Kometa 99 Zrt., mint nemzetgazdaságilag létfontosságú élelmiszer előállító üzem állandó és folyamatos hatósági felügyelet alatt áll, annak ellenőrzései alapján cégünk működése megfelel a vele szemben támasztott nemzeti és nemzetközi jogszabályi feltételeknek.

Egészség és jólét javítása

A Kometa elkötelezett az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. A fogyasztók egészséges életmódjához és jólétéhez folyamatos termékfejlesztéssel és programokkal járulunk hozzá. Célunk az, hogy minden család asztalára tápláló és egészséges étel kerüljön. Ezért vagyunk büszkék arra, hogy a Kometa mára egyet jelent az elérhető árú és magas minőségű élelmiszerrel.

Az emberek megélhetésének segítése

Kaposvári telephelyünkön és budapesti irodánkban több mint 800 munkavállalót foglalkoztatunk, 2020. évi adatok alapján beszállítóink több mint 2/3-a magyar.

A közösség támogatása 2020-ban

Támogatjuk székhelyünk - Kaposvár város - különböző közösségi kezdeményezéseit, kiemelt figyelemmel a helyi gyermekek jólétének javítását célzó törekvésekre. A vírushelyzetre való tekintettel 200 db COVID gyorstesztet ajándékoztunk a város részére.

Jótékonysági szervezetek segítése

Immár több éve folyamatosan együttműködünk a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal és a kaposvári Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel. Az Élelmiszerbankot 2017 óta támogatjuk, az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett Adománykonvojhoz is rendszeresen csatlakozunk. 2020-ban több, mint 18 ezer kg élelmiszeradományt szállítottunk az Élelmiszerbanknak. Csatlakoztunk az Etesd a dokit! kezdeményezéhez, amely során a járvány miatt különösen leterhelt kórházi dolgozóknak készült finom és laktató ételekhez biztosítunk alapanyagot.

A helyiek támogatása is kiemelt fontosságú: terméktámogatással járulunk hozzá több kaposvári és környékbeli rendezvény sikeréhez. Kaposváron a tanévkezdési szendvicsosztás már tradíció, 2020-ban több mint 5000 kisdiák kapott szalámis szendvicset.

Vállalati díjak

A Kometa márka többszörös Superbrands, valamint Business Superbrands díjas. Giacomo Pedranzini – ügyvezető igazgató, 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Odafigyelünk a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, ennek köszönhetően megkaptuk a Somogy Környezetvédelemért díj 2020. elismerő oklevelet a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarától.

Egészség és jólét

Az egészség megőrzéséhez a tudatos táplálkozáson túl a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. Számos sportesemény támogatásával szeretnénk motiválni az embereket arra, hogy a megfelelő étkezést az aktív életmóddal ötvözzék. Ennek érdekében 2020-ban is folytattuk a Kometa sport projektet, amelynek égisze alatt több sportrendezvényt támogattunk, pl. Kaposvári Farsangi Félmaraton, Ultrabalaton, Budapest Night run, Balatonman Triatlon Fesztivál, Tour de Hongrie.

2018 óta támogatjuk az Alberto Contador Alapítványt, melynek a kerékpársport mellett fontos társadalmi szerepe is van. Az Alapítvánnyal együtt az egészségesebb társadalmat kívánjuk népszerűsíteni. 2020-tól az Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat az Eolo-Kometa Cycling Team nevet viseli.

Éves energetikai jelentés Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. Törvény, valamint a Törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. Kormány rendelet szerinti adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelően a Kométa 99 Élelmiszeripari Zrt. az alábbi, 2019. évi energiafelhasználási összefoglaló készítésével tesz eleget.
Összefoglaló letöltése