Mentes Zóna

Tudatos választásunk a minőségi húskészítmények gyártása

Mentes Zóna

Továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy kiváló minőségű és ízletes termékeket gyártsunk. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük termékeinket; legfrissebb eredményünk, hogy a Kométa márkatermékeink hozzáadott glutamát ízfokozó mentesek lettek.Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Definíciók

Laktóz:

A laktóz avagy tejcukor diszacharid, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből (monoszacharidok) áll. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav, a szükséges pH biztosításán keresztül, a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknél hiányzik a tejcukor lebontását végző enzim, a laktáz, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz. Ennek az enzimeknek a mennyisége sok ember esetében az életkor előrehaladtával csökken, sőt vannak akiknél egyáltalán nem képződik. Mivel a kevés, vagy hiányzó enzim a tejcukrot a bélben nem, vagy csak hiányosan bontja le, így különböző tünetek jelentkeznek. Ez a jelenség a laktózérzékenység (laktózintolerancia).

Tejfehérje:

Döntően két frakció, a kazeinfehérjék, és a savófehérjék alkotják. Arányuk kb. 79% ill. 21%.

Glutén:

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.
Egyes emberek érzékenyek a gluténra (gluténszenzitív enteropathia) és ezért nem fogyaszthatják.

Glutamát:

A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.
A nátrium-glutamátot nagy mennyiségben, általában keményítőből, cukornádból, cukorrépából vagy melaszból, erjesztés útján állítják elő.
Rendkívül széles körben alkalmazott ízfokozó. Számos élelmiszerben (például szójaszósz) természetes úton fordul elő.
12 hetesnél fiatalabb csecsemők esetében fogyasztása nem ajánlott. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.