Csülkös töltött batyuk

tormamártással

Csülkös töltött batyuk
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • 1 adag: 320 kcal
Hozzávalók:
  • 50 dkg vajas tészta
  • 30 dkg KOMÉTA Kemencés sült csülök
  • 3 főtt tojás
  • 1 cs újhagyma vagy snidling
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg hántolt tökmag, 1 tojás a kenéshez
A tormamártáshoz:
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tejszín vagy tej
  • 1 kis üveg reszelt torma (kb. 10 dkg)
  • cukor
  • citromlé
Elkészítés:

A csülköt és a kemény tojásokat kis kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Mindezeket egy keverőtálba tesszük, s lazán, de alaposan összekeverjük a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a vajas tésztát, majd derelyevágóval körülbelül 8×8 cm-es négyszögekre vágjuk. Minden tésztakocka közepére teszünk egy-egy kupaccal a töltelékből, majd a tészta egymással szemközt lévő sarkait összefogjuk, és batyut vagy papucsot hajtunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk tökmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A mártáshoz a vajat felhevítjük, és egy kicsit megfuttatjuk, felhabosítjuk rajta a lisztet. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg! Felengedjük a forró tejszínnel vagy tejjel, és kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a tormát, végül a mártást sóval, cukorral és pár csepp citromlével ízesítjük.