Sonkás-újhagymás puliszka

parajjal

Sonkás-újhagymás puliszka parajjal
  • Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
  • 1 adag: 650 kcal
Hozzávalók:
  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 l + 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • szerecsendió
  • 30 dkg KOMÉTA Extra sonka
  • 1 csokor újhagyma a zöldjével együtt
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:

Egy liter tejet felforralunk 5 dkg vajjal, egy csipet sóval meg egy csipet reszelt szerecsendióval. Beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve jó sűrűre, kemény puliszkává főzzük. Egy nagyobb – vagy több kisebb – szögletes pástétomformát kibélelünk zsugorfóliával, majd beterítjük sonkaszeletekkel. Ráteszünk egy réteg puliszkát, betakarjuk karikákra vágott újhagymával, s rászórjuk a maradék sonkát apró kockákra vágva. (Vágjuk bele a hagyma zöldjét is, hogy szép, színes legyen az ételünk.) Erre megint egy réteg puliszka kerül. Elsimítjuk a tetejét, azután betesszük a hűtőbe dermedni. Amikor összeállt és megdermedt, kiborítjuk a formából úgy, hogy a sonka legyen felül.

A maradék vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, s egy kicsit átpirítjuk. Fölengedjük 3 dl forró tejjel, és kevergetve sima, sűrű mártássá főzzük. Sóval, 5 dkg reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval és egy gerezd fokhagymával ízesítjük, s hozzákeverjük 1 tojás sárgáját. A tejmártással bevonjuk a puliszkákat, a tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül betesszük a forró sütőbe, hogy a sajt megolvadjon a tetején.