Profi kerékpársport

Az utóbbi évek során a kerékpározás annyira a szívügyünk lett, hogy igyekeztünk minél több kapcsolódási pontot találni vele. Giacomo Pedranzini megismerte Ivan Bassot, az Alberto Contador Alapítvány csapatának sportmenedzserét, és vele elindultunk a profi kerékpársport támogatásának az útján. 

Alberto Contador Alapítvány

2018 óta támogatjuk az Alberto Contador Alapítványt, amely fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik, úgymint a stroke elleni küzdelem, a stroke utáni rehabilitáció előmozdítása, valamint a kerékpársport népszerűsítése. A szociális ügyek felkarolása mellett az alapítványnak profi kerékpáros csapata is van. 

Ikonikus nevek a kerékpársportban: Alberto Contador és Ivan Basso 

Alberto Contadort, az alapítvány névadóját, valamint Ivan Bassot, a csapat sportmenedzserét is sokan ismerik a sport világából, hiszen mindketten legendás kerékpárosok. Alberto Contador 2 Tour de France, 2 Giro d’Italia és 3 Vuelta a España-győzelmet tudhat magáénak, azon 7 nagy kerékpáros egyike, akik a világ három legelismertebb országúti kerékpáros Grand Tour versenyén diadalmaskodni tudott. Ivan Basso szintén két Giro d’Italia-győzelemmel a háta mögött hagyta abba a versenyzést és tért át menedzseri feladatokhoz.

Az EOLO-KOMETA Cycling Team története

A KOMETA a kezdetektől a csapat mellett áll. A nevek változtak, de a KOMETA fix a csapat életében. A Polartec-Kometából Kometa, majd Kometa-Xstra, és 2021-től EOLO-KOMETA Cycling Team lett. Az EOLO olasz telekommunikációs vállalat érkezésével a csapat a korábbi kontinentális besorolásból szintet lépve immár ProTeam kategóriában versenyez.

Nemcsak a KOMETA adja a hazai vonalat a csapatnál, hanem hanem jelenleg 3 versenyző is. Dina Mártont 2019 közepén, Fetter Eriket pedig 2020 elején igazolták le. 2022 végéig mindketten a ProTeam tagjai voltak. 2023-tól Márton egy másik csapathoz igazolt, de Erik továbbra is az EOLO-KOMETA Cycling Teamet erősíti. Az utánpótláscsapatba 2020 októberében igazolt Magyar Gergő, akihez 2021 végén Feldhoffer Bálint és Pollner Balázs is csatlakozott. 2023-tól Bálint és Balázs bontogatják szárnyaikat az U19-ben.

A csapattagok eredményeiről bővebben az alábbi oldalakon lehet tájékozódni:

Giro d’Italia

Nagy örömünkre amióta a csapat ProTeam szinten versenyez, azóta szabadkártyát kap a Giro d’Italiára, így már három alkalommal indulhattak az egyik legnevesebb 3 hetes körversenyen. 2021-ben Dina Márton, 2022-ben és 2023-ban Fetter Erik kapott helyet a keretben. Ráadásul 2022-ben nem csak magyar résztvevőnek szurkolhattunk, hanem hazánkból indult az olasz verseny, és három napon át magyar utakon versenyeztek a profi kerékpárosok! A Grande Partenzában komoly szerepe volt Giacomo Pedranzininek, akinek régi álma vált így valóra. Sőt, a KOMETA városa, Kaposvár is otthont adott az egyik magyarországi rajtnak.

2021 legsikeresebb napja is egyértelműen a Giro d’Italiához kapcsolódik, amikor az EOLO-KOMETA Cycling Team kerékpárosa, Lorenzo Fortunato megnyerte a verseny legnehezebbjének tartott, Zoncolan hegyen véget érő szakaszt. Két évvel később ismét szakaszgyőzelmet értek el a megmérettetésen: Davide Bais a 7. etapon állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Az EOLO-KOMETA Cycling Team legfrissebb híreit Facebook-oldalukon követheted nyomon.

Team Polti Kometa

A csapat 2024 januárjától új szponzort köszönthet, érkezésével Team Polti Kometa néven folytatja a versenyzést ProTeam kategóriában. A Kometa 2017 óta hűséges társa Alberto Contador Alapítványának, az olasz Polti pedig gazdag kerékpáros örökséggel rendelkezik. A három szezonra szóló megállapodás nemcsak céljaikat erősíti meg, hanem a csapat dinamikáját is fokozza a ProTeam kategóriába való átmenet óta. 

Új név mellé új mez is dukál (Fotós: Maurizio Borserini)

KOMETA Sport