Profi kerékpársport

Az utóbbi évek során a kerékpározás annyira a szívügyünk lett, hogy igyekeztünk minél több kapcsolódási pontot találni vele. Giacomo Pedranzini megismerte Ivan Bassot, az Alberto Contador Alapítvány csapatának sportmenedzserét, és vele elindultunk a profi kerékpársport támogatásának az útján. 

Alberto Contador Alapítvány

2018 óta támogatjuk az Alberto Contador Alapítványt, amely fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik, úgymint a stroke elleni küzdelem, a stroke utáni rehabilitáció előmozdítása, valamint a kerékpársport népszerűsítése. A szociális ügyek felkarolása mellett az alapítványnak profi kerékpáros csapata is van. 

Ikonikus nevek a kerékpársportban: Alberto Contador és Ivan Basso 

Alberto Contadort, az alapítvány névadóját, valamint Ivan Bassot, a csapat sportmenedzserét is sokan ismerik a sport világából, hiszen mindketten legendás kerékpárosok. Alberto Contador 2 Tour de France, 2 Giro d’Italia és 3 Vuelta a España-győzelmet tudhat magáénak, azon 7 nagy kerékpáros egyike, akik a világ három legelismertebb országúti kerékpáros Grand Tour versenyén diadalmaskodni tudott. Ivan Basso szintén két Giro d’Italia-győzelemmel a háta mögött hagyta abba a versenyzést és tért át menedzseri feladatokhoz.

 Az EOLO-KOMETA Cycling Team története

A KOMETA a kezdetektől a csapat mellett áll. A nevek változtak, de a KOMETA fix a csapat életében. A Polartec-Kometából Kometa, majd Kometa-Xstra, és 2021-től EOLO-KOMETA Cycling Team lett. Az EOLO olasz telekommunikációs vállalat érkezésével a csapat a korábbi kontinentális besorolásból szintet lépve immár ProTeam kategóriában versenyez.

Nemcsak a KOMETA adja a hazai vonalat a csapatnál, hanem immár 5 versenyző is. Dina Mártont 2019 közepén, Fetter Eriket pedig 2020 elején igazolták le. Mindketten a ProTeam-et erősítik. 2020 októberétől újabb hazai kerékpáros, Magyar Gergő bontogatja szárnyait a legfiatalabbak utánpótláscsapatában, az U19-ben, akihez 2021 végén Feldhoffer Bálint és Pollner Balázs is csatlakozott. 

2021 főbb versenyeredményei 

Fetter Erik első versenye ProTeam szinten a legendás, 6. Monumentumként emlegetett Strade Bianche volt, ahol csapata legjobbjaként ért célba. Dina Márton és Fetter Erik márciusban együtt versenyeztek az egyik leghíresebb olasz országúti kerékpárversenyen, a Coppi e Bartalin, ahol Márton 3 napon át vezette a hegyi pontversenyt. Egy hónappal később a Tour of the Alps-on tekertek együtt. A világelitet jelentő World Tour alatti 2. kategóriás ötnapos versenyen is megmutatták tehetségüket: Márton a hegyi pontversenyben megszerezte a 2. helyet, Erik pedig az összetett versenyben a 25. legjobbnak bizonyult. Májusban egyszerre szurkolhattunk Eriknek a Tour de Hongrie-n, Mártonnak pedig az Giro d’Italián. Erik a hazai körverseny 4., legnehezebb etapján annak ellenére lett a 11., hogy egy komoly bukás miatt a rajthoz állása is kérdéses volt. Végül az összesített verseny 41. helyén zárt. Márton élete első háromhetes versenyét teljesítette a Giro d’Italiával, ahol a 4. szakaszon sikerült szökésbe is kerülnie, és az egyik legnehezebb etapon örülhetett csapattársa, Lorenzo Fortunato győzelmének.

Fetter Erik júniusban megnyerte a hazai időfutambajnokságot, augusztusban a Tour du Limousin 4 napos francia körverseny záróetapján a dobogó legfelső fokára állhatott, szeptemberben pedig az országúti kerékpáros EB U23-as mezőnyversenyében 4. lett. Az EB után a VB-n is derekasan helyt állt, az időfutamon 14., a mezőnyversenyen pedig 40. lett.

Az EOLO-KOMETA Cycling Team legfrissebb híreit Facebook-oldalukon követheted nyomon.

KOMETA Sport