Profi kerékpársport

Az utóbbi évek során a kerékpározás annyira a szívügyünk lett, hogy igyekeztünk minél több kapcsolódási pontot találni vele. Giacomo Pedranzini megismerte Ivan Bassot, az Alberto Contador Alapítvány csapatának sportmenedzserét, és vele elindultunk a profi kerékpársport támogatásának az útján. 

Alberto Contador Alapítvány

2018 óta támogatjuk az Alberto Contador Alapítványt, amely fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozik, úgymint a stroke elleni küzdelem, a stroke utáni rehabilitáció előmozdítása, valamint a kerékpársport népszerűsítése. A szociális ügyek felkarolása mellett az alapítványnak profi kerékpáros csapata is van. 

Ikonikus nevek a kerékpársportban: Alberto Contador és Ivan Basso 

Alberto Contadort, az alapítvány névadóját, valamint Ivan Bassot, a csapat sportmenedzserét is sokan ismerik a sport világából, hiszen mindketten legendás kerékpárosok. Alberto Contador 2 Tour de France, 2 Giro d’Italia és 3 Vuelta a España-győzelmet tudhat magáénak, azon 7 nagy kerékpáros egyike, akik a világ három legelismertebb országúti kerékpáros Grand Tour versenyén diadalmaskodni tudott. Ivan Basso szintén két Giro d’Italia-győzelemmel a háta mögött hagyta abba a versenyzést és tért át menedzseri feladatokhoz.

Az EOLO-KOMETA Cycling Team története

A KOMETA a kezdetektől a csapat mellett áll. A nevek változtak, de a KOMETA fix a csapat életében. A Polartec-Kometából Kometa, majd Kometa-Xstra, és 2021-től EOLO-KOMETA Cycling Team lett. Az EOLO olasz telekommunikációs vállalat érkezésével a csapat a korábbi kontinentális besorolásból szintet lépve immár ProTeam kategóriában versenyez.

Nemcsak a KOMETA adja a hazai vonalat a csapatnál, hanem immár 5 versenyző is. Dina Mártont 2019 közepén, Fetter Eriket pedig 2020 elején igazolták le. Mindketten a ProTeam-et erősítik. 2020 októberétől újabb hazai kerékpáros, Magyar Gergő bontogatja szárnyait a legfiatalabbak utánpótláscsapatában, az U19-ben, akihez 2021 végén Feldhoffer Bálint és Pollner Balázs is csatlakozott. 

Giro d’Italia

Nagy örömünkre amióta a csapat ProTeam szinten versenyez, azóta szabadkártyát kap a Giro d’Italiára, így már két alkalommal indulhattak az egyik legnevesebb 3 hetes körversenyen. 2021-ben Dina Márton, 2022-ben Fetter Erik kapott helyet a keretben. Ráadásul idén nem csak magyar résztvevőnek szurkolhattunk, hanem hazánkból indult az olasz verseny, és három napon át magyar utakon versenyeztek a profi kerékpárosok! A Grande Partenzában komoly szerepe volt Giacomo Pedranzininek, az ötletgazdának régi álma válhatott valóra. Sőt, a KOMETA városa, Kaposvár is otthont adott az egyik magyarországi rajtnak.

Főbb versenyeredmények – fókuszban a hazai versenyzők

2021 legsikeresebb napja egyértelműen a Giro d’Italiához kapcsolódik, amikor az EOLO-KOMETA Cycling Team kerékpárosa, Lorenzo Fortunato megnyerte  a verseny legnehezebbjének tartott, Zoncolan hegyen véget érő szakaszt. Büszkék vagyunk arra is, hogy mindkét magyar kerékpáros végigtekerte élete első háromhetes versenyét, összesítve Dina Márton 2021-ben 100., Fetter Erik 2022-ben a 83. lett.

Mindkettőjük folyamatosan összeszedetten edz, és szép eredményeket érnek el más versenyeken is. Dina Márton pl. 2021-ben az egyik leghíresebb olasz országúti kerékpárversenyen, a Coppi e Bartalin 3 napon át viselte a hegyi trikót, majd a Tour of the Alps versenyen a hegyi pontverseny 2. helyét szerezte meg. Fetter Erik 2021-ben és 2022-ben is megnyerte a hazai időfutambajnokságot, és nemcsak ebben duplázott, hanem az országúti kerékpáros EB mezőnyversenyén a 4. helyet is ő tudhatta magáénak mindkét alkalommal. 2021 augusztusában egy UCI elsőosztályú szakaszgyőzelmet is bezsebelt, hiszen a Tour du Limousin 4 napos francia körverseny záróetapján a dobogó legfelső fokára állhatott.

A Tour de Hongrie – ahogy erről a szervezők is nyilatkoztak – nem indulhat el az EOLO-KOMETA Cycling Team részvétele nélkül. Évről évre felvillantják tehetségüket a csapat magyar versenyzői itt is. Fetter Erik 2021-ben úgy ért el 11. helyet a Kékestetőre felmenő etapon, hogy a megelőző napi bukása miatt az indulása is kérdéses volt. Dina Márton 2019-ben a 2. lett a magyar körversenyen, 2022-ben pedig rengeteg szökésben töltött idővel a háta mögött végül a 38. helyen zárt.

Az EOLO-KOMETA Cycling Team legfrissebb híreit Facebook-oldalukon követheted nyomon.

KOMETA Sport