Környezetvédelem

Az HonestFood kiemelt része a környezetvédelem, a jövő generáció érdekeinek szem előtt tartása.

Áltanos környezetvédelmi céljaink:

  • Kimenő hulladékok és melléktermék minimalizálása, zéró termelési hulladék elérésre
  • Légköri emisszió, illetve szennyvízkibocsátás csökkentése, minimalizálása
  • Energiahatékonyság növelése
  • Új beruházások a környezetvédelem jegyében


Kisebb fogyasztás, a víz körforgása

A vállalatnál megvalósuló beruházások nem csak a kapacitás növelésére, hanem a környezet védelmére is irányulnak. Saját hővisszanyerő és szennyvíztisztitó rendszerünk van. A zárt ciklusú, energia-visszanyeréses hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az éves gázfogyasztás 17%-kal csökkent. A vízszükségletünket saját kútjainkból biztosítjuk. A 2015-ben létesített saját szennyvízüzemünknek köszönhetően évente több mint 350 000 m3 vizet tisztítunk meg, amit aztán a Kapos folyóba engedünk.

A 2020-ban épített kazánházuknak köszönhetően az előállított hús kilogrammjára nézve 25%-kal csökkent az energiafogyasztásunk, és egy év alatt annak ellenére csökkent 10%-kal a földgázfelhasználásuk, hogy 10%-kal többet vágtunk, mint a megelőző évben.

Napelemek telepítését is tervezzük, számításaink szerint 2026-ra a villamosenergia-szükségletünk 18%-át napelemek fedezik majd.


30%-os CO2-csökkentés, zéró termelési hulladék

A vállalat jelenleg 0,18 tonna CO2-t bocsát ki egy tonna feldolgozott húsra vetítve. Kiemelt célunk, hogy 2025-ig energiahatékonyság fejlesztése révén ez az érték 30%-kal csökkenjen. Továbbá törekszünk arra, hogy tovább minimalizáljuk a működés során keletkező hulladékot, a következő 3 évben keressük a szükséges technológiai fejlesztéseket, hogy nulla termelési hulladékkal rendelkező vállalattá váljunk.


Nekünk lett először mellékterméküzemünk

Mi vagyunk az első olyan húsfeldolgozással és húsipari termékgyártással foglalkozó cég Magyarországon, amelyik mellékterméküzemmel rendelkezik. A 2020-ban átadott mellékterméküzem lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi termékek feldolgozását. A beruházással létrejött rendszer éves szinten akár 15 ezer tonnányi hulladék telephelyen belül történő ártalmatlanítását és feldolgozását teszi lehetővé. A komplett rendszer működése következtében jelenleg éves szinten 2300 tonna csontliszt (amiből állateledel készülhet) és 1300 tonna állati zsiradék/olaj (amit a gyógyszeripar tud hasznosítani) előállítását tervezzük.


Kaposváron a teljes feldolgozási folyamat

A teljes feldolgozási folyamat (vágás, feldolgozás, érlelés, csomagolás) Kaposváron zajlik, célunk, hogy a vásárolt sertések minél közelebbről érkezzenek, és az ellátási lánc rövidüljön, hiszen így lehet a leginkább maximalizálni az energiahatékonyságot és minimalizálni pl. a hűtésből és szállításból származó kibocsátást. Éppen ezért előnyben részesítjük a 200 km-en belüli beszállítóinkat, továbbá kiemelten figyelünk arra, hogy a termékeinket köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítsuk.

A 2020-ban indult barna mezős beruházás ütemenként fog megvalósulni a jelenlegi termelés fenntartása mellett. A beruházás során a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk a termelő-, az energia- és a kiszolgáló egységeknél. Ezzel is hozzájárulunk a teljes CO2-kibocsátás csökkentéséhez.


Környezetvédelmi törekvéseink elismeréseként a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarától a Somogy Környezetvédelemért díj 2020 elismerő oklevelet vehettük át.

A Kometa felelőséget vállal a környezetvédelemért és az erőforrások megőrzéséért, ezért az ISO 14001 és ISO 50001 szabványok követelményeinek való megfelelés a vállalat egyértelmű elkötelezettsége. 

Büszkék vagyunk arra, hogy 2022-ben mi lettünk Európában az első, a világon a második sertésfeldolgozó vállalat, amelyik zöld minősítést kapott. Ez is megerősít minket abban, hogy jó úton haladunk. 


Jelentéseik a lenti linkeken megtekinthetők:

Fenntarthatósági jelentés 2022

Fenntarthatósági jelentés 2021

Fenntarthatósági jelentés 2020

Fenntarthatósági jelentés 2019


Éves energetikai jelentés 2023

Éves energetikai jelentés 2022

Éves energetikai jelentés 2020