Környezetvédelem

Áltanos környezetvédelmi céljaink:

  • Kimenő hulladékok és melléktermék minimalizálása
  • Légköri emisszió, illetve szennyvízkibocsátás csökkentése, minimalizálása
  • Energiahatékonyság növelése
  • Új beruházások a környezetvédelem jegyében


A vállalatnál megvalósuló beruházások nem csak a kapacitás növelésére, hanem a környezet védelmére is irányulnak. Saját hővisszanyerő és szennyvíztisztitó rendszerünk van. A zárt ciklusú, energia-visszanyeréses hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználásunk több mint 17%-kal csökkent és folyamatosan az iparági átlag alatt van. A 2015-ben létesített saját szennyvízüzemünknek köszönhetően évente több mint 350 000 m³ vizet tisztítunk meg. A 2020-ban épült kazánházzal 10%-kal kevesebb földgázt használunk a megelőző évhez képest, miközben a fajlagos felhasználás 2020-ban kb. 25% csökkent, pedig 10%-kal több vágás történt, mint az előző évben.

Mi vagyunk az első olyan húsfeldolgozással és húsipari termékgyártással foglalkozó cég Magyarországon, amelyik mellékterméküzemmel rendelkezik. A 2020-ban átadott mellékterméküzem lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi termékek feldolgozását. A beruházással létrejött rendszer éves szinten akár 15 ezer tonnányi hulladék telephelyen belül történő ártalmatlanítását és feldolgozását teszi lehetővé. A komplett rendszer működése következtében jelenleg éves szinten 2300 tonna csontliszt (amiből állateledel készülhet) és 1300 tonna állati zsiradék/olaj (amit a gyógyszeripar tud hasznosítani) előállítását tervezzük.

A 2020-ban indult barna mezős beruházás ütemenként fog megvalósulni a jelenlegi termelés fenntartása mellett. A beruházás során a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk a termelő-, az energia- és a kiszolgáló egységeknél. Ezzel is hozzájárulunk a teljes CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

Környezetvédelmi törekvéseink elismeréseként a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarától a Somogy Környezetvédelemért díj 2020 elismerő oklevelet vehettük át.

A Kometa felelőséget vállal a környezetvédelemért és az erőforrások megőrzéséért, ezért az ISO 14001 és ISO 50001 szabványok követelményeinek való megfelelés a vállalat egyértelmű elkötelezettsége.


Jelentéseik a lenti linkeken megtekinthetők:

Fenntarthatósági jelentés 2020

Fenntarthatósági jelentés 2019

Éves energetikai jelentés 2020