Ezt a szendvicset imádják leginkább a magyarok

2019. 09. 20.

Egy szendvics bármely étkezésre jó választás lehet, a gyerek uzsonnásdobozából sem hiányozhat, a magyarok fele pedig minden nap fogyasztja. Szeretünk új ízeket kipróbálni, ám a nagy kedvenc mégis a klasszikusok közül kerül ki. A férfiak és az 50 év felettiek döntő többsége szendvics-fronton húspárti, legnépszerűbb húsos feltétünk a sonka, ugyanakkor az abszolút favorit a sajt – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből*. Vajon mit teszünk a pékáru közé, és hogyan válhat a szendvics az egészséges étrendünk részévé?


Étkezési szokása tette halhatatlanná

Több mint 300 éve született Lord Sandwich brit politikus, a mára világszerte ismerté vált szendvics mindenkori atyja. A legenda szerint szenvedélyes kártyázó volt, amelyet még az evés kedvéért sem volt hajlandó abbahagyni, mások szerint azonban annyira lefoglalta közéleti munkássága, hogy a dolgozóasztal mellől nem tudott tágítani, ezért lételeme lett ez a könnyen elfogyasztható ebéd.


Bármely étkezésre

Így vagy úgy, de a több száz évre visszanyúló szendvics-történelem jelentős hatást gyakorolt a modern ember táplálkozására. Ezt támasztja alá a Kométa Mindennapok felmérése is: alig van olyan honfitársunk, akinek legalább hetente egyszer ne kerülne a tányérjára ez a praktikus és könnyen elkészíthető fogás, a magyarok fele pedig minden nap eszi. A férfiak négyötöde úgy véli, hogy egy ízletes és kiadós szendvics bármelyik étkezésre jó választás lehet. A nők nem kevésbé szendvics-pártiak, csupán 2 százalékuk gondolja úgy, hogy bármi mást szívesebben fogyasztana helyette.


Az egészség jegyében

Az egészséges táplálkozás a jó minőségű és megbízható alapanyagoknál kezdődik – nincs ez másként a szendvicsek esetében sem. Jó hír, hogy a szülők négyötöde előnyben részesíti az uzsonnás dobozba készített útravalót a büfében kapható kakaós csigánál és lekváros buktánál.

„Jó minőségű alapanyagokból, nagy hústartalmú felvágottakkal, teljes kiőrlésű pékáruval, sok zöldséggel kiváló választás a szendvics. Ne feledkezzünk meg a napi 5 gramm javasolt sóbevitelről, részesítsük előnyben a csökkentett sótartalmú felvágottakat, sajtokat. A gyerekeknél is figyeljünk a sófogyasztás mennyiségére, hiszen a korán kialakult ízlésvilág az egész életükre kihat” – tanácsolja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.Legyen húsos!

Talán senkit sem lep meg, hogy a férfiaknak fontos a hús: 68 százalékuk szerint elmaradhatatlan feltét a magas hústartalmú sonka, szalámi vagy bacon, az ötven év felettiek pedig egyenesen húsimádók. A tinik kedvelik a bacont, ugyanakkor ódzkodnak a kolbászos szendvicstől, amelyet nem szívesen fogyasztanak el zárt térben vagy társaságban. A válaszadók negyven százaléka viszont bármikor bevállalja a fokhagymaszagot az ízélményért cserébe.


Klasszikus kedvenc

Egy ötletesen megrakott kenyér jó megoldás lehet, ha csak pár alapanyag van otthon és abból kell jóllakni. Ha a szendvicsek variációja végtelen, mégis, mi itthon a favorit? A Kométa felméréséből kiderült, hogy bár szeretünk új ízeket kipróbálni, a sonka, sajt, paradicsom triumvirátusa még mindig hódít: a válaszadók többségének ilyen feltétekből áll a kedvenc szendvicse.Tízből heten leggyakrabban vajat vagy margarint kennek a kenyérfélére és a vajkrém is népszerű (15%), de csak elenyésző számban vannak ínyencek, akik szívesen választják a tonhalkrémet (5%) vagy különféle zöldségkrémeket (1%). Kedvenc feltétünk a sajt, nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt imádják: tízből nyolcan biztosan sajtot is tesznek a szendvicsre. A dobogó második helyén áll a sonka (60%), ez a legnépszerűbb húsos feltét. A magyarok közel egyharmada (30%) a téliszalámira esküszik, míg minden tizedik honfitársunk inkább párizsis vagy felvágottas szendvicset eszik legszívesebben. Úgy tűnik, a zöldségfélékkel sem fukarkodunk: a paradicsom ugyanis a válaszadók egyharmadának kedvenc szendvics alapanyaga, és közel ennyien szeretik a paprikát (28,8%) is.A fogyókúra sem akadály

Ha a kilók ledobásáról van szó, sokszor halljuk, hogy a bizonyos szénhidrátokkal érdemes csínján bánni. A felmérésben résztvevők egyharmada viszont állítja, hogy diétája idején is rendszeresen eszik szendvicset, és csupán 14 százalékuk mond le róla teljesen. Fogyókúra idején is érdemes megfogadni a dietetikusok tanácsait: tartsunk mértéket, mérsékeljük az adagokat, válasszunk csökkentett zsírtartalmú feltéteket, tegyünk a szendvicsbe sok zöldséget!


*A reprezentatív felmérés 1242 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 augusztusában. A Kométa Mindennapok felméréssorozat 2019 tavaszán indult, és az életünk olyan különböző területeit igyekszik feltérképezni, mint a táplálkozás, a testmozgás, a családi élet, a mindennapok és ünnepek.

 

A Kométa Magyarország egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalata. A cég Magyarország valamennyi vezető kereskedelmi láncának partnere és több mint 700 foglalkoztatottjával Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. Az olasz családi tulajdonban álló vállalat beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, 2018-ban 42 milliárd forint forgalmat ért el. Termékeit főként a hazai piacon értékesíti, de a világ több mint 40 országába is exportál. Kiemelt figyelmet fordít a korszerű táplálkozás elősegítésére. A Kométa termékei hozzáadott glutamát mentesek, szójamentesek, gluténmentesek és a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérje mentesek és magas hústartalommal rendelkeznek. 2018 áprilisa óta termékei közel 70%-ának sótartalmát 25%-kal csökkentette.